Tasting the Trend – Vegan Fresh Spring Rolls // Veganska Färska vårrullar

Every now and then photos of fresh spring rolls have appear in my instagram feed. And every time I’ve thought “Nice! But too complicated”. See, I’ve been thinking that you somehow have to make the rice paper yourself. But, as I realised in the Asian aisle in the food store a few days ago when I saw a package, this is absolutely not the case. So I gave it a go!
While cutting up all ingredients placing them in bowls(/glasses) it felt a bit like making tacos which was super fun. Therefore, I also think this could be a perfect dish for an evening with friends or family where everyone can put what they want in their own spring roll, much like the thing that’s so great with tacos.
As people out there might be a little bit like me and think that it is super difficult to make this, I did a little bit more of a step-by-step photoshoot then I usually do, to show all the steps. Hope you like it!
I really enjoyed this dish, especially the peanut sauce and the filling combination: mango, red onion, peanuts and coriander. For next time though, I will try to pack some more protein into the filling.
I found the recipe for the peanut butter sauce here! (Swedish)
Ingredients (4 portions) The Peanut Sauce: 1 yellow onion 2 cloves of garlic 0.2 cups crunchy peanut butter 1 cup coconut milk 2 tbsp. sweet chili sauce 2 tbsp. japanese soy sauce Oil to fry in The Spring Rolls: Rice paper 1 mango 2 carrots 1 red onion 1 kiwi Fresh coriander Chopped peanuts Japanese soy sauce
|
Step-by-step 1. Peel and chop the onions 2. Fry the yellow onion and the garlic lightly in a pot with oil wihtout them getting any colour 3. Add the coconut milk, peanut butter, sweet chili sauce and soy sauce 4. Let the sauce simmer for 3 minuters and then pour it over into a bowl 5. Peel and chop all ingredients 6. Prepare a bowl large enough to fit the rice paper, fill it with boiled water and wait for it to cool down a little bit. (It should be cold enough for you to be able to have your hands in it). 7. Put out a kitchen towel next to the bowl 8. Take a rice paper and put it in the water, gently push it down under the water and wait for it to soften a bit, around 10 - 15 seconds. If you wait too long or take your hands out of the water the paper will start to fold which makes it mor difficult to handle. For me, 10 seconds were optimal. 9. Carefully lift the rice paper out of the bowl and place on the kitchen towel. The paper will not break as easily as you may think, i.e. if you hold the top the bottom won't fall off. Just don't stretch it. You can also gently adjust any folds which might have occurd. 10. Put your filling of chocie on the ricepaper 11. Fold the bottom and top of the paper over the filling and then one of the sides over the top and bottom folds 12. Roll up and enjoy! |

//Då och då har bilder på färska vårrullar dykt upp i mitt instagramflöde. Och varje gång har jag tänkt ”Nice! Men för komplicerat”. Ni förstår, jag har trott att man måste göra ris pappret själv på något sätt. Men, som jag förstod i den asiatiska gången i mataffären för några dagar sedan när jag såg en förpackning, så är det verkligen inte fallet. Så jag gjorde ett försök!
När jag skar upp alla ingredienser och lade dem i skålar(/glas) så kändes det lite som att laga tacos vilket var väldigt roligt. Därför tror jag att det här skulle kunna vara en perfekt rätt för en kväll med vänner och familj då alla kan lägga i vad de vill i sina egna vårrullar, precis samma sak som är så bra med tacos.
Eftersom människor därute kan vara lite som jag och tänka att det här är supersvårt att laga så gjorde jag lite mer av en steg för steg fotografering än jag brukar för att visa alla steg. Hoppas att ni gillar det!
Jag tyckte verkligen om den här rätten, särskilt jordnötssåsen och fyllningskombinationen: mango, rödlök, jordnötter och koriander. Nästa gång ska jag dock försöka få till lite med protein i fyllningen.
Jag hittade receptet på jordnötssåsen här!
Ingredienser (4 portioner) Jordnötssåsen: 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1/2 dl crunchy jordnötssmör 2 1/2 dl kokosmjölk 2 matskedar sweet chilisås 2 matskedar japansk sojasås Olja att steka i Vårrullarna: Rispapper 1 mango 2 morötter 1 rödlök 1 kiwi Fäsk koriander Hackade jordnötter Japansk sojasås
|
Steg för steg 1. Skala och hacka löken 2. Fräs försiktigt gul- och vitlöken i en kastrull, den ska inte hinna få någon färg 3. Tillsätt kokosmjölk, jordnötssmör, sweet chilisås och sojasås 4. Låt sjuda i 3 minuter och häll sedan över såsen i en skål 5. Skala och hacka alla ingredienser till fyllningen 6. Ta fram en skål som är tillräckligt stor för att du ska kunna få plats med rispappret, fyll den med kokat vatten och vänta tills det svalnar lite. (Vattnet ska vara så svalt att du kan ha händerna i det). 7. Lägg fram en kökshandduk bredvid skålen 8. Ta ett rispapper och lägg det i vattnet, tryck försiktigt ned det med fingertopparna så att det är heöt under vatten och vänta tills det mjuknar lite, ca 10 - 15 sekunder. Om du har i pappret för länge eller flyttar undan händerna så kommer pappret att börja vika sig vilket gör det svårare att hantera. För mig var 10 sekunder perfekt. 9. Lyft försiktigt ut rispappret ur skålen och lägg det på handduken. Pappret kommer inte att gå sönder så lätt som en kanske tror, om du håller i toppen på pappret så kommer inte botten att gå av. Var bara noga med att inte dra i det. Du kan också försiktigt vika upp kanterna på pappret om det har vikt sig. 10. Lägg den fyllning du vill ha på rispappret. 11. Vik botten och toppen av pappret över fyllningen och sedan ena sida över botten- och toppen vikningarna. 12. Rulla ihop och njut! |





Men muuuuums vad gott, och verkligen otroligt fina bilder!!
sv: Tack!! Imorgon kan du läsa om glödyoga på min blogg, har nämligen fått många frågor om det :D
Kram
Alltså det där ser så fruktansvärt gott ut! :) Vill prova!
Gud vad gott, måste testa!
Mums vad gott! :) Det där såg verkligen riktigt gott ut
Gud vad gott! Älskar sataysås!! Önskar att jag hade tid/tålamod att laga detta, för det låter helt AMAZING
wow det ser verkligen sjukt gott ut! tack för inspiration pch recept. måste testa nån gång!
Så roligt, och som du säger är det ju kul att det är som tacos så alla kan välja lite vad de vill! ^^ Sv: Hon hittade byxor så det blev shopping för hennes del med, haha. :)
va gott det lät mums :D kram
Men åh, det ser verkligen spännande ut :)
Vad goda dom ser ut!
Men vad gott och enkelt det verkar, trodde inte heller det kunde vara så enkelt!☺ Bra upplägg på detta inlägg tycker jag!
GUD, jag ska också göra sådana någon dag, de verkar ju helt otroliga :D
Låter spännande!
Ser riktigt gott ut, kanske man skulle testa
Åh ser ju jättegott ut det där :D. Verkar ju enkelt, får testa :D
Gott!!
Det ser riktigt fint och gott ut! <3 Kramis
Åh så gott :)
Men gud så gott!!!
Mums så gott :D
ser såå gott ut!
Så gott det låter! Jag måste verkligen testa detta :D Kram <3
åh vad gott
Wow, ser galet gott ut men känns som jag kommer tappa lusten efter ett tag då jag inte tycker om att laga mat med flera ingredienser! :)
Wow, ser galet gott ut men känns som jag kommer tappa lusten efter ett tag då jag inte tycker om att laga mat med flera ingredienser! :)
Mums! Åt det för några veckor sedan med en vän men nu blev jag sugen på att äta det igen :)
Testa att fritera eller steka dem med ^^ Jag gjorde det och det blev sjukt gott! Har ett recept på min blogg på det under kategorin recept :)