Tasting the Trend – Vegan Fresh Spring Rolls // Veganska Färska vårrullar

springrollinthemaking9

Every now and then photos of fresh spring rolls have appear in my instagram feed. And every time I’ve thought “Nice! But too complicated”. See, I’ve been thinking that you somehow have to make the rice paper yourself. But, as I realised in the Asian aisle in the food store a few days ago when I saw a package, this is absolutely not the case. So I gave it a go!

 

While cutting up all ingredients placing them in bowls(/glasses) it felt a bit like making tacos which was super fun. Therefore, I also think this could be a perfect dish for an evening with friends or family where everyone can put what they want in their own spring roll, much like the thing that’s so great with tacos.

 

As people out there might be a little bit like me and think that it is super difficult to make this, I did a little bit more of a step-by-step photoshoot then I usually do, to show all the steps. Hope you like it!

 

I really enjoyed this dish, especially the peanut sauce and the filling combination: mango, red onion, peanuts and coriander. For next time though, I will try to pack some more protein into the filling.

 

I found the recipe for the peanut butter sauce here! (Swedish)

 


Ingredients (4 portions)

The Peanut Sauce:

1 yellow onion

2 cloves of garlic

0.2 cups crunchy peanut butter

1 cup coconut milk

2 tbsp. sweet chili sauce

2 tbsp. japanese soy sauce

Oil to fry in

 

The Spring Rolls:

Rice paper

1 mango

2 carrots

1 red onion

1 kiwi

Fresh coriander

Chopped peanuts

Japanese soy sauce

 

Step-by-step

1. Peel and chop the onions

2. Fry the yellow onion and the garlic lightly in a pot with oil wihtout them getting any colour

3. Add the coconut milk, peanut butter, sweet chili sauce and soy sauce

4. Let the sauce simmer for 3 minuters and then pour it over into a bowl

5. Peel and chop all ingredients

6. Prepare a bowl large enough to fit the rice paper, fill it with boiled water and wait for it to cool down a little bit. (It should be cold enough for you to be able to have your hands in it).

7. Put out a kitchen towel next to the bowl

8. Take a rice paper and put it in the water, gently push it down under the water and wait for it to soften a bit, around 10 - 15 seconds. If you wait too long or take your hands out of the water the paper will start to fold which makes it mor difficult to handle. For me, 10 seconds were optimal.

9. Carefully lift the rice paper out of the bowl and place on the kitchen towel. The paper will not break as easily as you may think, i.e. if you hold the top the bottom won't fall off. Just don't stretch it. You can also gently adjust any folds which might have occurd.

10. Put your filling of chocie on the ricepaper

11. Fold the bottom and top of the paper over the filling and then one of the sides over the top and bottom folds

12. Roll up and enjoy!


 

springrollinthemaking12

//Då och då har bilder på färska vårrullar dykt upp i mitt instagramflöde. Och varje gång har jag tänkt ”Nice! Men för komplicerat”. Ni förstår, jag har trott att man måste göra ris pappret själv på något sätt. Men, som jag förstod i den asiatiska gången i mataffären för några dagar sedan när jag såg en förpackning, så är det verkligen inte fallet. Så jag gjorde ett försök!

 

När jag skar upp alla ingredienser och lade dem i skålar(/glas) så kändes det lite som att laga tacos vilket var väldigt roligt. Därför tror jag att det här skulle kunna vara en perfekt rätt för en kväll med vänner och familj då alla kan lägga i vad de vill i sina egna vårrullar, precis samma sak som är så bra med tacos.

 

Eftersom människor därute kan vara lite som jag och tänka att det här är supersvårt att laga så gjorde jag lite mer av en steg för steg fotografering än jag brukar för att visa alla steg. Hoppas att ni gillar det!

 

Jag tyckte verkligen om den här rätten, särskilt jordnötssåsen och fyllningskombinationen: mango, rödlök, jordnötter och koriander. Nästa gång ska jag dock försöka få till lite med protein i fyllningen.

 

Jag hittade receptet på jordnötssåsen här!

 


Ingredienser (4 portioner)

Jordnötssåsen:

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1/2 dl crunchy jordnötssmör

2 1/2 dl kokosmjölk

2 matskedar sweet chilisås

2 matskedar japansk sojasås

Olja att steka i

 

Vårrullarna:

Rispapper

1 mango

2 morötter

1 rödlök

1 kiwi

Fäsk koriander

Hackade jordnötter

Japansk sojasås

 

 

Steg för steg

1. Skala och hacka löken

2. Fräs försiktigt gul- och vitlöken i en kastrull, den ska inte hinna få någon färg

3. Tillsätt kokosmjölk, jordnötssmör, sweet chilisås och sojasås

4. Låt sjuda i 3 minuter och häll sedan över såsen i en skål

5. Skala och hacka alla ingredienser till fyllningen

6. Ta fram en skål som är tillräckligt stor för att du ska kunna få plats med rispappret, fyll den med kokat vatten och vänta tills det svalnar lite. (Vattnet ska vara så svalt att du kan ha händerna i det).

7. Lägg fram en kökshandduk bredvid skålen

8. Ta ett rispapper och lägg det i vattnet, tryck försiktigt ned det med fingertopparna så att det är heöt under vatten och vänta tills det mjuknar lite, ca 10 - 15 sekunder. Om du har i pappret för länge eller flyttar undan händerna så kommer pappret att börja vika sig vilket gör det svårare att hantera. För mig var 10 sekunder perfekt.

9. Lyft försiktigt ut rispappret ur skålen och lägg det på handduken. Pappret kommer inte att gå sönder så lätt som en kanske tror, om du håller i toppen på pappret så kommer inte botten att gå av. Var bara noga med att inte dra i det. Du kan också försiktigt vika upp kanterna på pappret om det har vikt sig.

10. Lägg den fyllning du vill ha på rispappret.

11. Vik botten och toppen av pappret över fyllningen och sedan ena sida över botten- och toppen vikningarna.

12. Rulla ihop och njut!


 


springrollinthemaking4The chopped ingredients and the peanut sauce // De skurna ingredienserna och jordnötssåsen
springrollinthemaking3The bowl with water, rice paper on the kitchen towel and a plate to place the finished roll at // Skålen med vatten, rispapper på kökshandduken och en tallrik att lägga de klara vårrullarna på
springrollinthemakingPlace your filling at the rice paper // Lägg fyllningen på rispappret
springrollinthemaking11How to fold // Hur du viker
springrollinthemaking8Serve and enjoy! // Servera och njut!


Alice Malmström    ï     ï   http://alicemalmstrom.blogg.se/

Men muuuuums vad gott, och verkligen otroligt fina bilder!!
sv: Tack!! Imorgon kan du läsa om glödyoga på min blogg, har nämligen fått många frågor om det :D
Kram

Svar: Spännande! Ska definitivt läsa inlägget :D Tack så mycket!
Mirjam Therese

carolines    ï     ï   http://nouw.com/carolineanette

Alltså det där ser så fruktansvärt gott ut! :) Vill prova!

Svar: Gör det! Det var mycket lättare än man kan tro!
Mirjam Therese

Bella    ï     ï   http://nouw.com/bellss

Gud vad gott, måste testa!

Svar: Gör det! :D
Mirjam Therese

Jeanette    ï     ï   http://nouw.com/jeanettek

Mums vad gott! :) Det där såg verkligen riktigt gott ut

Svar: Det var verkligen gott också! Rekommenderas!
Mirjam Therese

Meg    ï     ï   http://megs.blogg.se

Gud vad gott! Älskar sataysås!! Önskar att jag hade tid/tålamod att laga detta, för det låter helt AMAZING

Svar: Hahaha, jag lovar att det är mycket lättare än vad man tror! Gick ganska snabbt ändå tycker jag, och megagott var det :D
Mirjam Therese

LIL BABUSTYLE - Chronic pain warrior    ï     ï   http://nouw.com/lilbabustyle

wow det ser verkligen sjukt gott ut! tack för inspiration pch recept. måste testa nån gång!

Svar: Gör det! Och kom gärna tillbaka och berätta hur det gick :D
Mirjam Therese

Alice    ï     ï   http://lallizzlife.blogg.se

Så roligt, och som du säger är det ju kul att det är som tacos så alla kan välja lite vad de vill! ^^ Sv: Hon hittade byxor så det blev shopping för hennes del med, haha. :)

Svar: Ja, perfekt med en kväll med gänget tänker jag! :D
Mirjam Therese

annelie    ï     ï   http://tippellertopp.blogg.se

va gott det lät mums :D kram

Svar: Mycket gott! Rekommenderas! :D
Mirjam Therese

Erika    ï     ï   http://icanpikan.blogg.se

Men åh, det ser verkligen spännande ut :)

Svar: De var båda goda och spännande! Rekommenderas starkt!
Mirjam Therese

Alice Lindström    ï     ï   http://alicelindstrom.se/

Vad goda dom ser ut!

Svar: Tack! Det var de :D
Mirjam Therese

Kattis    ï     ï   http://stellaefoto.blogg.se/

Men vad gott och enkelt det verkar, trodde inte heller det kunde vara så enkelt!☺ Bra upplägg på detta inlägg tycker jag!

Svar: Det var verkligen mycket, mycket, enklare än jag trodde! :D Tack så mycket för responsen! Ska försöka ha lite fler steg för steg bilder i framtiden :))
Mirjam Therese

Ljuva Julia    ï     ï   http://ljuvajulia.se/

GUD, jag ska också göra sådana någon dag, de verkar ju helt otroliga :D

Svar: Gör det! Och de var mycket enklare än jag trodde! :D
Mirjam Therese

Amanda    ï     ï   http://www.nouw.com/amandassofi

Låter spännande!

Svar: Ja de var väldigt roliga att göra eftersom de är så långt ifrån vad jag brukar göra :)
Mirjam Therese

Days by Johanna    ï     ï   http://daysbyjohanna.blogg.se

Ser riktigt gott ut, kanske man skulle testa

Svar: Det tycker jag! :D
Mirjam Therese

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★    ï     ï   http://www.saramadeleine.se

Åh ser ju jättegott ut det där :D. Verkar ju enkelt, får testa :D

Svar: Gör det! Mycket lättare är jag trodde :D
Mirjam Therese

ida - photography, style, life ♡    ï     ï   http://photobylove.se/

Gott!!

Svar: Ja, det var det verkligen :D
Mirjam Therese

Netti Starby    ï     ï   http://starbys.se/

Det ser riktigt fint och gott ut! <3 Kramis

Svar: Tack! :) Det var det :D Kram!
Mirjam Therese

Amanda Forsman    ï     ï   http://amandaforsman.blo.gg

Åh så gott :)

Svar: Verkligen!! Rekommenderas :D
Mirjam Therese

Tilda Barkselius    ï     ï   http://nouw.com/tildabarkselius

Men gud så gott!!!

Svar: Ja!! :D
Mirjam Therese

Natalia    ï     ï   http://nouw.com/nattis

Mums så gott :D

Svar: Extremt gott :)
Mirjam Therese

♫♪ sandra    ï     ï   http://www.sandramusic.spotlife.se

ser såå gott ut!

Svar: Tack! :D Det var det :)
Mirjam Therese

Heléna    ï     ï   http://helna.blogg.se

Så gott det låter! Jag måste verkligen testa detta :D Kram <3

Svar: Det var det och det tycker jag! Mycket lättare att göra än jag trodde. Kram!
Mirjam Therese

Julia Svensson    ï     ï   http://juliasvenssons.se

åh vad gott

Svar: Det var det verkligen! :D
Mirjam Therese

Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG    ï     ï   http://beattriicee.blogg.se/

Wow, ser galet gott ut men känns som jag kommer tappa lusten efter ett tag då jag inte tycker om att laga mat med flera ingredienser! :)

Svar: Hahaha, ja det finns ju en risk isf :) Men kanske blir roligare om man gör det ett gäng tillsammans? :)
Mirjam Therese

Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG    ï     ï   http://beattriicee.blogg.se/

Wow, ser galet gott ut men känns som jag kommer tappa lusten efter ett tag då jag inte tycker om att laga mat med flera ingredienser! :)

Caroline    ï     ï   http://nouw.com/awesomecaroline

Mums! Åt det för några veckor sedan med en vän men nu blev jag sugen på att äta det igen :)

Svar: Gör det! Så gott :)
Mirjam Therese

madabouttea.se    ï     ï   http://madabouttea.se/

Testa att fritera eller steka dem med ^^ Jag gjorde det och det blev sjukt gott! Har ett recept på min blogg på det under kategorin recept :)

Svar: Åh det ska jag definitivt göra! :D Tack för tipset!
Mirjam Therese










Remember me?
A lifestyle blog filled with vegetarian recipes, health, fitness, and the occasional polar bear.

// En livsstilsblogg fylld av vegetariska och veganska recept, hälsa, träning och då och då en isbjörn.

Contact: mirjamtherese@gmail.com
Follow me on Bloglovin

Mirjam Therese HannaVic logotype