Pure Happiness Moment: Standing on Tiptoe

 

It all started this spring. I woke up one morning and couldn’t feel my right foot. After at least six months with nearly no problem from my herniation it was back, worse than ever. X-rays, months of pain and finally surgery followed. All was fine, the pain was gone, but I still couldn’t feel my foot properly.

 

The two toes furthest to the right have reduced sensitivity, and something else is slightly off with the nerves going down from my back to my right foot. For months, since spring, I haven’t been able to stand on my tiptoes, with the consequence of not being able to run and a highly increased risk of injury. The doctor said that it was normal, that all I could do was to wait.

 

Then three days ago. I stood up from a machine at the gym and without thinking I stood on tiptoe. On both feet.

 

Two days ago I attempted to walk around the apartment on tiptoe. I succeed. I can’t do it for too long because the muscles are not used to working that way anymore. But still. For the first time in months it’s physically possible. I can stand on tiptoe. Potentially, I’ll be able to run soon. Potentially, the sensitivity will come back soon too and I will be fully recovered.

 

Going on a run would be amazing.

 

In Swedish:

Allt började den här våren. En morgon när jag vaknade så kunde jag inte känna min högra fot. Efter åtminstone sex månader med nästan inga problem alls så var mitt diskbråck tillbaka, värre än någonsin. Röntgen, månader av smärta och slutligen operation följde. Allt var bra, det gjorde inte ont längre, men jag kunde fortfarande inte känna min fot ordentligt.

 

De två tårna längst ut till höger har nedsatt känsel, och någonting mer är en aning underligt med nerverna som går ned i foten från ryggen. I månader har det varit omöjligt för mig att stå på tå. Konsekvensen av det är att det är en mycket större risk att göra sig illa och att det är omöjligt att springa. Läkaren sa att det var normalt, att allt jag kunde göra var att vänta.

 

För tre dagar sedan reste jag mig från en maskin på gymmet och utan att tänka stod jag på två. På båda fötterna.

 

För två dagar sedan försökte jag gå runt lägenheten på tå. Det lyckades. Jag kan inte gå runt på tå för länge eftersom de musklerna inte är vana att jobba länge, men ändå. För första gången på månader så är det fysiskt möjligt för mig att stå på tå. Potentiellt sett kanske jag kan springa snart. Potentiellt sett kommer känseln att komma tillbaka och jag kommer att bli helt frisk.

 

Att ge sig ut och springa vore alldeles fantastiskt.

Sunny Side Up

This past few days have been filled with studying for my final exam with little time for cooking. Sunny Side Up Eggs are the perfect solution for situations like that, as they are packed with protein and takes practically no time at all to cook.

 

The ingredients are few as well:

2 egg

2 slices of bred

Some butter for frying

 

Step by step:

Melt the butter in a frying pan, but make sure to keep the heat quite low

Crack the first egg in the pan, and be super careful not to break the yellow*.

Fry until the white parts have stiffed and serve on a piece of bread, or better yet, a toast!

Put on some salt, cut the yellow and let it flow over the bread.

 

* My best tip for not breaking the yellow is to be careful when you crack the egg. I normally crack the egg against the edge of something, e.g. a glass, and if you then hit the egg too hard the yellow will crack. Another tip is to hold the egg straight (so that the yellow “falls down” to the bottom) and crack it on the top.

 

This cabin/hostel is actually where I, to my knowledge, had this dish for the very first time. It was during my exchange semester back in 2015 when I was at a road trip to Cape Breton, Nova Scotia, and one of my friends made it for breakfast. We turned up the heat to maximum at the hostel, stayed up talking all night and made the whole place smell like bacon. They must have loved us there….
 
In Swedish:

De senaste dagarna har I princip gått ut på att plugga, plugga, plugga, och jag har inte haft särskilt mycket tid att laga mat. Då är Sunny Side Up ägg perfekta eftersom de är fyllda av protein och i princip inte tar någon tid alls att tillaga.

 

Det är dessutom få ingredienser:

2 ägg

2 brödskivor

Lite smör till stekning

Salt

 

Steg för steg:

Smält smöret I pannan, men se till så att värmen inte är för hög.

Knäck det första ägget i pannan och var superförsiktig så att du inte gör sönder gulan*

Stek tills vitan har stelnat och servera på en bit bröd, eller ännu bättre, på en toast

Salta, skär sönder gulan, och låt den rinna ut över brödet

 

* Mitt bästa tips för att inte råka göra sönder gulan är att vara försiktig när du knäcker ägget. Jag knäcker det oftast mot kanten av något, t.ex. ett glas, och om du knäcker ägget för hårt går gulan sönder. Ett annat tips är att hålla ägget rakt så att gulan “faller ner” till botten och sedan knäcka av toppen.

 

Det var i stugan/vandrarhemmet på bilden som jag, så vitt jag vet, åt den här rätten för allra första gången. Det var under min utbytestermin hösten 2015 när jag och några väldigt fina vänner åkte på en roadtrip till Cape Breton, Nova Scotia, och en av mina vänner lagade den till frukost en av dagarna. Vi vred upp värmen till max på vandrarhemmet, var uppe och pratade hela nätterna och fick hela stället att lukta bacon. De måste verkligen ha älskat oss där…

 

Green Pea Soup with Parmesan Flakes

 

Ever since I visited my friend in the south of Sweden this summer and she treated me with this delicious soup I’ve been craving in. Unfortunately, a stick blender is a requirement for making this soup and I didn’t have one. Until my last birthday when I got one as a gift from my brother – perfect!

 

I know this soup looks just a tad like poison, but I promise you, it’s delicious!

 

Ingredients (4 portions):
500g frozen green peas
1 large yellow onion
7 dl/3 cups of water
2 dices of vegetable broth
2 ½ dl cooking cream
Parmesan for garnishing

 

Step by step

  1. Boil water and the vegetable broths in a saucepan
  2. Peel and chop the onion
  3. Add the onion and the frozen peas to the boiling water and let boil for 5 minutes under a lid
  4. Mix the soup with a stick blender and add cooking cream
  5. Heat the soup again until boiling
  6. Garnish with parmesan flakes and serve warm 

I also thought I’d add a photo from my everyday life today, to show you what I normally do. Right now I’m studying for an upcoming exam on Wednesday in Global Technology Management. The subject itself actually is quite interesting, but unfortunately I don’t feel very inspired to study at all right now. Nevertheless, the exam is on Wednesday whether I want it to be or not, so there’s nothing to do but studying.

 

In Swedish:
Ända sedan jag hälsade på min kompis i södra Sverige i somras och hon bjöd mig på den här fantastiska soppan har jag längtat efter den. Tyvärr så behöver man en stavmixer för att göra den, något som jag inte har haft. Förrän vid min födelsedag i December när jag fick en av min bror – perfekt!

 

Jag vet att den här soppan ser ganska giftig ut men jag lovar, den är fantastiskt god!

 

Ingredienser (4 portioner):
500 g frysta ärtor
1 stor gul lök
7 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2 ½ dl matlagningsgrädde
Parmesan till garnering

 

Steg för steg

  1. Koka upp vatten och buljongtärningarna i en kastrull
  2. Skala och hacka löken
  3. Häll i löken och de frysta ärtorna i det kokande vattnet och låt koka under lock i 5 minuter
  4. Blanda soppan med en stavmixer och tillsätt matlagningsgrädden
  5. Låt soppan koka upp
  6. Garnera med parmesan flarn och servera varm
 
Jag lade också till en bild från min vardag idag, för att visa vad jag gör i vanliga fall. Just nu håller jag på och pluggar till en tenta som jag har på onsdag i ”Global Technology Management”. Det är faktiskt ett riktigt intressant ämne, men tyvärr har jag väldigt lite plugginspiration just nu. Men oavsett om jag vill det eller inte så är tentan på onsdag, så det är inte så mycket att göra åt annat än att plugga.