Vegan Wednesday: Chickpea Curry // Vegansk kikärtscurry

A few weeks back I bought a new cookbook called “Mera Vego” (which means “more vegetarian”, you can find it here but it’s in Swedish). I bought this book mainly because I’m always on the lookout for new inspiration but the more I read the more I liked it. And the photos are amazing!
This weekend I decided to try one of the recipes and after browsing the book I decided upon this one, read the list of ingredients, went out to buy the ones I were missing and came back home. Then I read the instructions. And almost laughed. Like seriously? It’s that easy?
So yes, for this Vegan Wednesday I give you chickpea curry, one of the easiest recipes I’ve ever made! But that doesn’t stop it from being absolutely delicious, oh no! I really liked this one and will absolutely make it again. I’m not sure if you’ve ever tried Flying Jacob as it’s a Swedish dish (e.g. here) but before adding the soy sauce and sambal oelek in the end it tasted kind of like that so if you happen to know and love Flying Jacob, don’t add soy sauce, coriander and sambal oelek and you have a new version of it! (Or do add them if you’re like me, not the biggest fan of Flying Jacob).
If you want it to become a bit more filling, serve it with rice and if you don’t like bananas, don’t add them. They’re not essential for the recipe but rather an extra touch.
Ingredients (4 portions) 1 red onion 2 cloves of garlic 2 tsp. curry 1.7 cups of coconut milk 400g crushed tomatoes 2.5 - 3 cups of boiled chickpeas (2 cans) 0.4 cups of crunchy peanutbutter 2 bananas 2 tbsp. Japanese soy sauce Oil to fry in Fresh coriander 1 cup of chopped peanuts Sambal oelek 1 lime
|
Step-by-step 1. Chop the onion and cloves of garlic and fry lightly 2. Add coconut milk and mix well so that it is no longer separated 3. Add crushed tomatoes, chickpeas and peanut butter 4. Heat until boil and then let the casserole simmer for around 10 minutes without a lid 5. Cut the bananas and add them to the casserole 6. Add as much soy sauce as you like (1 used 2 tbsp.) 7. Garnish with fresh coriander, chopped peanuts, sambal oelek (be careful it's really spicy), and lime
|

//För ett par veckor sedan så köpte jag en ny kokbok som heter ”Mera Vego: mat för hela familjen” (här). Den främsta anledningen till att jag köpte den var att jag alltid är ute efter ny inspiration men desto mer jag läste desto mer gillade jag den. Och bilderna är fantastiska!
Förra helgen bestämde jag mig så för att testa ett av recepten ur boken och efter en stunds bläddrande så fastnade jag för den här, läste listan med ingredienser, gick ut och köpte de jag saknade och kom tillbaka hem. Sedan läste jag instruktionerna. Och skrattade nästan. Seriöst? Kände jag. Är det så lätt?
Så ja, den här veganska onsdagen ger jag er kikärtscurry, ett av de enklaste recept jag någonsin lagat! Men det hindrar det inte från att vara fantastiskt gott, åh nej! Jag gillade verkligen den här rätten och kommer definitivt att göra den igen. Jag vet inte om ni har testat Flygande Jakob någon gång men innan jag blandade i soja såsen och sambal oelek i slutet så smakade det lite som det. Så om du råkar älska Flygande Jakob, tillsätt inte sojasås, koriander och sambal oelek så har du en ny version av det! (Eller tillsätt dem om du som jag, inte är ett jättefan av Flygande Jakob).
Om du vill att maten ska vara lite mer mättande så servera den med ris och om du inte gillar bananer så tillsätt inga bananer. De är inte väsentliga för receptet utan snarare en extra touch.
Ingredienser (4 portioner) 1 rödlök 2 vitlöksklyftor 2 teskedar curry 4 dl kokosmjölk 400g krossade tomater 6 - 7 dl kokade kikärtor (2 burkar) 1/2 dl crunch jordnötssmör 2 bananer 2 matskedar japanska sojasås Olja att steka i Färsk koriander 1 -2 dl hackade jordnötter Sambal oelek 1 lime
|
Steg för steg 1. Hacka löken och vitlöken och fräs i olja 2. Addera kokosmjölk och blanda i ordentligt så att den inte längre är separerad 3. Addera krossad tomat, kikärtor och jordnötssmör 3. Låt koka upp och låt sedan sjuda i ca 10 minuter utan lock 4. Dela bananerna och vänd ner dem i grytan 5. Tillsätt så mycket sojasås du vill (jag använde 2 matskedar) 6. Garnerna med färsk koriander, hackade jordnötter, sambal oelek (var försiktig, det är väldigt starkt), och lime
|
Åh, så gott det ser ut, och härligt att det gick snabbt att göra! ^^ Sv: Åh, vad glad jag blir, så roligt att du verkligen känner känslan, då har man lyckats med ett bra inlägg tycker jag! ^^ Tack! <3
Åh gud vad gott!! :D
sv: Ja människorna där är fina, men det kan vara så olika även om det är hundmänniskor. Förra hunddagiset var inte lika välkomnande.
Ser jätttegott ut!
Det ser supergott ut!
Ser verkligen jättegott ut!
Sv: Åh tack så mycket , jag slapp dock inte magsjukan utan jag blev också smittad och har nu legat hemma det senaste dagarna , det där såg ju super gott ut! :)
Ser smarrigt ut, kanske borde testa, är sämst på göra vegitarisk amt.
Vad gott det ser ut!
Verkar ju supergott och så enkelt!😀
Ser magiskt ut!!
sv: JA det var underbart! :D Supertrevligt
Kram
Åh det låter himla gott verkligen! :) Så fint med färgglad mat :)
SV: Googla om du vill veta mer, men i korta drag reparerar det skadat hår och ska återskapa kvalité :)
mumma!
Mums vad gott det ser ut!
Åh såå gott!!
mums vad gott!
Oh så gott det ser ut och verkar
Det lät väldigt spännande. Väldigt många ingredienser =)) Det ska nog gå bra. Det ser även gott ut!!
Ser sjukt gott ut! Tack för receptet :D
Ser gott ut!
älskar dina recept!
Jag är helt galen i kikärtor och tack för tipset! <3 Kramis
Härligt när det både är gott och lätt att göra :)
Gud så mycket gott du hittar på!
Åhh så gott det såg ut!
åhh mums!
Men mums så gott det lät :)
så gott :)
Det ser verkligen jättegott ut :) Kram
Både låter och ser gott ut :D Jag tillhör dem som gillar Flygande Jakob :D Kram <3
Men dra mig baklänges så gott!!!
Mums vad gott! ツ Kram! ♡
Men åh så galet gott det lät och såg ut att vara :) Och jättefina bilder på det med!
Blir alltid så hungriga av dina bilder! :) Ser så gott ut!