Sunny Side Up

This past few days have been filled with studying for my final exam with little time for cooking. Sunny Side Up Eggs are the perfect solution for situations like that, as they are packed with protein and takes practically no time at all to cook.

 

The ingredients are few as well:

2 egg

2 slices of bred

Some butter for frying

 

Step by step:

Melt the butter in a frying pan, but make sure to keep the heat quite low

Crack the first egg in the pan, and be super careful not to break the yellow*.

Fry until the white parts have stiffed and serve on a piece of bread, or better yet, a toast!

Put on some salt, cut the yellow and let it flow over the bread.

 

* My best tip for not breaking the yellow is to be careful when you crack the egg. I normally crack the egg against the edge of something, e.g. a glass, and if you then hit the egg too hard the yellow will crack. Another tip is to hold the egg straight (so that the yellow “falls down” to the bottom) and crack it on the top.

 

This cabin/hostel is actually where I, to my knowledge, had this dish for the very first time. It was during my exchange semester back in 2015 when I was at a road trip to Cape Breton, Nova Scotia, and one of my friends made it for breakfast. We turned up the heat to maximum at the hostel, stayed up talking all night and made the whole place smell like bacon. They must have loved us there….
 
In Swedish:

De senaste dagarna har I princip gått ut på att plugga, plugga, plugga, och jag har inte haft särskilt mycket tid att laga mat. Då är Sunny Side Up ägg perfekta eftersom de är fyllda av protein och i princip inte tar någon tid alls att tillaga.

 

Det är dessutom få ingredienser:

2 ägg

2 brödskivor

Lite smör till stekning

Salt

 

Steg för steg:

Smält smöret I pannan, men se till så att värmen inte är för hög.

Knäck det första ägget i pannan och var superförsiktig så att du inte gör sönder gulan*

Stek tills vitan har stelnat och servera på en bit bröd, eller ännu bättre, på en toast

Salta, skär sönder gulan, och låt den rinna ut över brödet

 

* Mitt bästa tips för att inte råka göra sönder gulan är att vara försiktig när du knäcker ägget. Jag knäcker det oftast mot kanten av något, t.ex. ett glas, och om du knäcker ägget för hårt går gulan sönder. Ett annat tips är att hålla ägget rakt så att gulan “faller ner” till botten och sedan knäcka av toppen.

 

Det var i stugan/vandrarhemmet på bilden som jag, så vitt jag vet, åt den här rätten för allra första gången. Det var under min utbytestermin hösten 2015 när jag och några väldigt fina vänner åkte på en roadtrip till Cape Breton, Nova Scotia, och en av mina vänner lagade den till frukost en av dagarna. Vi vred upp värmen till max på vandrarhemmet, var uppe och pratade hela nätterna och fick hela stället att lukta bacon. De måste verkligen ha älskat oss där…

 


Tilda Barkselius    ï     ï   http://nouw.com/tildabarkselius

Åh så mysig stugan såg ut!

Svar: Det var den! När man vred upp värmen till max iaf :P
Mirjam Therese

Netti Starby    ï     ï   http://starbys.se/

Vad mysigt och vilket bra tips! :-D Kramis

Svar: Tack! :)
Mirjam Therese

HTTP://nouw.com/carroat    ï     ï  

Ägg är gott, ska strax göra en omelett till lunch :)

Svar: Väldigt gott det också! :D
Mirjam Therese










Remember me?
A lifestyle blog filled with vegetarian recipes, health, fitness, and the occasional polar bear.

// En livsstilsblogg fylld av vegetariska och veganska recept, hälsa, träning och då och då en isbjörn.

Contact: mirjamtherese@gmail.com
Follow me on Bloglovin

Mirjam Therese HannaVic logotype