Vegan Wednesday: Carrot Soup with Lentils and Ginger

It’s vegan Wednesday again and time for a new recipe! I must say I really like this theme as I’ve never cooked vegan food before and therefore have to find new recipes each time. It really does encourage me to try new things and to develop, which feels extremely fun!
This week I decided to make some carrot soup. The first thing I always do when deciding on a recipe which I’m going to make is considering where the protein is in the dish. While looking through recipes for carrot soup I didn’t find a single one with any larger source of protein*, therefore I added some red lentils to the recipe and I’d say the result was quite nice! The soup didn’t become that filling anyway unfortunately, so perhaps its most suitable as a lighter meal or together with something more e.g. hard bread. Nevertheless, it was really good and with ginger in it I do hope my immune system will be at least a little bit thankful!
Ingredients (4 portions) 8 carrots, peeled and chopped into large pieces 1 clove of garlic, peeled and sliced 1 yellow onion, peeled and chopped ½ tsp chilipowder 7 dl vegetable broth 0.4 cups red lentils Fresh ginger (the size of your thumb) Oil Salt and pepper |
Step-by-step 1. Heat oil in a large pot and lightly fry onion and garlic 2. Add the carrots, the vegetable broth and the lentils 3. Boil for 10 minutes under lid 4. Grate the ginger down into the soup 5. Blend until smooth with a stick mixer 6. Add salt and pepper according to your own taste 7. Enjoy! |
*carrots contain 0.9g of protein per 100g, compared to lentils with 24g per 100g
The soup was inspired by this recipe (Swedish)

//Det är vegansk onsdag igen och dags för ett nytt recept! Jag måste säga att jag verkligen gillar det här temat eftersom jag aldrig har lagat vegansk mat förut och därför måste hitta nya recept varje gång. Det utmanar mig verkligen att testa nya saker och att utvecklas, vilket känns fantastiskt roligt!
Den här veckan bestämde jag mig för att göra morotssoppa. Det första jag alltid gör när jag bestämmer mig för att laga ett recept är att fråga mig själv vart proteinet är i den här rätten. När jag jämförde olika recept på morotssoppa så hittade jag inget som innehöll någon större proteinkälla* och därför adderade jag röda linser till receptet vilket jag tycker blev ganska så bra! Soppan blev tyvärr inte jättemättande ändå utan är nog bäst som en lättare måltid eller tillsammans med någonting mer, t.ex. en knäckebrödssmörgås. Oavsett så var den riktigt god och med ingefära i så hoppas jag att mitt immunsystem ska tacka mig lite i alla fall!
Ingredients (4 portions) 8 morötter, skalade och grovhackade 1 vitlöksklyfta, skalad och skivad 1 gul lök, skalad och hackad ½ tesked chilipulver 7 dl grönsaksbuljong 2 dl röda linser Färsk ingefära Olja Salt och peppar |
Steg för steg 1. Värm upp olja i en kastrull och bryn löken och vitlöken 2. Tillsätt morötterna, grönsaksbuljongen och linserna 3. Låt koka 10 minuter under lock 4. Riv ner ingefäran i soppan 5. Mixa slät med en stavmixer 6. Tillsätt salt och peppar efter egen smak 7. Njut! |
* Morötter innehåller 0.9g protein per 100g jämfört med linser som har 24g per 100g
Soppan inspirerades av detta recept.
Åh blir så sugen på att äta vegetariskt/veganskt när jag ser dina recept, ser så gott ut!! :D <3
Gott :D
Det såg jättegott ut :D
Åh så gott!
vacker färg! protein i vegansk kost är inte helt lätt. kul att utmana sej själv!
Mums så gott det där såg ut!!
Det lät verkligen som en soppa i min smak :) Gott! Ska jag lätt göra någon dag. Så kul att göra soppor med för det går så fort och liksom sköter sej själv lite :)
Låter som en riktigt god soppa men synd att den inte blev så matig trots linserna!
sv: Så länge du skär upp skalet på potatisen så exploderar den inte i micron för då ventilerad ångan ut!☺ testa tycker jag för det blev jättegott och så enkelt.
Mums vad gott!
gott!
Låter så sjukt gott! Detta måste jag testa någon dag :D
Åhh så gott!! :D
oh ser gott ut, detta får testas!